Badbevalling
Partner
Marianne
Partner
05/08/2025
0

Wat je als partner moet weten over bevallen in bad

05/08/2025
0

Wat je als partner MOET weten voordat je vrouw in bad gaat bevallen Een badbevalling is steeds populairder aan het worden. En dat is niet zomaar; een bevalling in het warme water heeft diverse voordelen. Maar als partner kan je je afvragen wat jouw rol is tijdens die badbevalling. Waarschijnlijk heeft je vrouw al een bad gereserveerd voor de uitgerekende periode en heb jij de opdracht gekregen om het bad op te zetten en weer op te ruimen als alles achter de rug is. Newsflash; er is nog meer wat je kunt doen.

In deze blog lees je wat je naast het opzetten en afbreken nog meer kunt doen om je vrouw te steunen in haar zo gewenste badbevalling.

1. Voorbereiding

Vanaf het moment dat jullie het bevalbad in huis hebben, begint jouw voorbereiding. En liever nog eigenlijk daarvoor. Want welk formaat bevalbad past er in jullie huis? Gaat het bad passen in de buurt van jullie slaapkamer of moet het bad beneden in de woonkamer komen te staan? Houd er rekening mee dat er in ieder geval langs 2 zijden (liefst 3)vrije ruimte is, dus het bad moet niet in een hoekje tegen de muur aan staan. De verloskundige, kraamzorg én natuurlijk jijzelf moeten er makkelijk omheen kunnen om je vrouw te ondersteunen als ze in bad zit.

Waterslang en koppeling testen

Dan natuurlijk de afstand van de kraan en het bevalbad. De meeste bevalbaden worden geleverd met een waterslang van 10 meter, mocht dit niet voldoende zijn, regel dan een extra slang en koppelstukje. En bedenk goed hoe het water verwarmd wordt, hebben jullie een boiler, geiser of andere manier van heet watervoorziening? En hoeveel water kan er maximaal aangevoerd worden? Ook de waterdruk is een factor in de tijd die het kost om het bad te vullen met water.

Er zijn diverse kraankoppelingen (het stukje dat jullie kraan en de waterslang verbindt) aanwezig in het bevalpakket. Test welke koppeling er op jullie kraan past en leg deze apart zodat je tijdens de bevalling niet mis grijpt of nog moet uitvogelen welke koppeling het handigst is.

Opblazen

Organiseer alvast een proefsessie om het bevalbad op te blazen. Zo test je meteen of het bad inderdaad op de plek past die jullie bedacht hadden. Ook kan je dan bekijken of het kleed dat je onder het bad gaat doen, groot genoeg is. Het voordeel van alvast testen is ook dat je tijdens de bevalling niet voor verrassingen komt te staan. Niets is vervelender als je vrouw volop in de weeën zit, dat jullie overvallen worden door het lawaai van de luchtpomp. Daar gaat haar focus...


2. Tijdens de bevalling

Weet jij wat een goed moment is om in bad te gaan tijdens de bevalling? Het is handig om te weten welke fases een bevalling heeft en hoe je deze herkent bij je vrouw. In een notendop geldt voor een badbevalling dat de weeën regelmatig moeten zijn voordat het warme water verlichting kan geven. Dit betekent dat je vrouw zich al goed moet concentreren om de (ongeveer 1 minuut durende) weeën op te vangen en dat er maximaal 5 minuten rust tussen de weeën door is. Dit is de actieve fase, ook wel ontsluitingsfase genoemd.

In de fase hiervoor, dus als de weeën nog niet regelmatig zijn, óf nog goed op te vangen zijn, zou het warme water er voor kunnen zorgen dat de weeën weer afzwakken. Deze eerste fase is wel perfect om alvast het bevalbad op te blazen, de binnenhoes erin te doen en alle spullen die je verder nodig gaat hebben in de buurt klaar te zetten.

Vergeet vooral niet klaar te leggen:

  • stapel handdoeken
  • badjas
  • zwembroek voor jezelf (als je mee in bad gaat)
  • anti-slip matje
  • thermometer op de rand van het bad
  • kom of bakje voor de placenta


3. Afronding

En als dan de geboorte van jullie kindje achter de rug is, komt het minst leuke gedeelte. Het bad moet weer opgeruimd worden. Begin als eerste met de slang aan de waterpomp te bevestigen en het uiteinde van de slang in de wc te hangen (tip: ónder de wc-bril, zodat de slang geen eigen leven gaat leiden als de waterpomp aangaat). Vervolgens kan je de stekker van de waterpomp in het stopcontact doen, hiermee gaat de pomp aan en kan je ondertussen rustig de vloer en buitenkant van het bad droogmaken.

Als het bad dan bijna leeg is, kan het helpen om een deel van de binnenhoes alvast los van de rand te maken en daarmee het water naar een zijkant van het bad leiden. Zo maak je het meest optimaal gebruik van de waterpomp. Als het water dan weg is, kan je de binnenhoes bij elkaar vouwen en in de plastic container gooien. Zorg ervoor dat het bad helemaal droog is vóórdat je de luchtventielen opendraait. Zo voorkom je dat het vocht zorgt voor vlekken, of erger nog gaat schimmelen als het nog een paar dagen duurt voordat het bad weer bij de verhuurder is.

Check vooral welke onderdelen uit het bevalbad-pakket weer ingeleverd moeten worden, meestal is dat alleen het bad in de draagtas, de luchtpomp en de kraankoppelingen. De rest is voor persoonlijk gebruik en mag je dus houden of weggooien, net wat je fijn vind!


4. Tenslotte

En het allerbelangrijkste; vergeet vooral ook niet om aanwezig te zijn voor je vrouw! Het kan soms heel fijn zijn om in de 'doe-modus' te schieten en nuttig te zijn, maar je vrouw heeft het meest aan jou als je gewoon dicht bij haar in de buurt bent. Jij bent degene die haar het beste kent, en dat alleen is al een geruststelling!

Reacties
Categorieën